מעשה ב-3 סוגי הון
25/01/2021
ההורים שלך התעקשו על שיעורי ערבית? הצבא פירגן לך קורס גרפיקה? אם כן, יש להם חלק משמעותי בהון המוערך שלך. טוב, באחד מסוגי ההון השונים שקיימים. הנה, קצת חומר למחשבה
אנחנו משערים שגם אצלך, כמו אצל רבים אחרים, התפיסה של מה זה הון קשורה בעיקר לרכוש וכסף. הפעם, החלטנו לספר לך על תיאוריה סוציולוגית המניחה כי הון הוא דבר הרבה יותר מורכב מהתגלמות חומרית, ובעצם – שלסוגי הון אחרים, שתכף נכתוב עליהם, יש קשר חזק מאוד להון הכלכלי הרגיל שאנחנו שואפים אליו.
אז ההוגה שעומד מאחורי התיאוריה הזו נקרא פייר בורדייה, מי שנחשב לאחד הסוציולוגים המשפיעים ביותר במאה ה-20. בספר שכתב, ״צורות של הון״, הוא הגדיר 3 סוגי הון שונים: הון כלכלי, הון חברתי והון תרבותי. הראשון, ההון הכלכלי, הוא בדיוק מה שחשבת: כסף ורכוש. מה שכן, מסתבר ששני סוגי ההון האחרים, כך לפי מחקרים, יכולים בסופו של דבר להפוך גם הם להון כלכלי ו… בינגו. זה למה כתבנו.
מה זה עושר בכלל?
אז לפי בורדייה, ההגדרה להון חברתי היא קשת יציבה של קשרים חברתיים שימושיים. כלומר, זה שמהגן ועד היום היית בחבורת המקובלים לא בהכרח הופך אותך למישהו עם הון חברתי, כי זה תלוי בתועלות שהחבר׳ה האלו יכולים לספק לך. כלומר, כמות הקשרים החברתיים האישיים שלך איננה מה שמשפיע כמו מעגלי הקשרים השונים שיכולים להיות מתורגמים לשותפויות עסקיות, פרויקטים, הצעות עבודה ועוד. ובקיצור, נראה שמייסדי לינקדין לגמרי הכירו את התיאוריה של בורדייה.
עכשיו, חוץ מהון חברתי, בורדייה מדגיש סוג נוסף של הון שנקרא הון תרבותי. מהשם אולי כבר אכלת את עצמך על שלא הלכת למספיק הצגות עד היום, מה שאולי נכון אבל לא להתבאס – כי זה רק באופן חלקי. את ההון התרבותי בורדייה מחלק ל-3 סוגים. סוג אחד של הון תרבותי הוא ״הון תרבותי ממוסד״: הסמכה, השכלה, תואר, כאלה. הסוג השני הוא ״הון תרבותי מחופצן״, וכאן הכוונה לספרים, ציורים, כלי נגינה וטובין תרבותיים נוספים. אבל, הסוג המעניין ביותר, לדעתנו, הוא השלישי: ״הון תרבותי מגופן״.
ההון שאף אחד לא יכול לגנוב ממך
מה שמעניין בהון המגופן, לדעת בורדייה, הוא שהוא נמצא בתוכנו. בתוך האדם עצמו: בידע הכללי שיש לך בתחומים שונים, בסולם הערכים שסיגלת לעצמך במהלך השנים, בסגנון הלבוש שאימצת, באוצר המילים שלך, בתחביבים וביכולות השונות שיש או אין לך. כיום, אגב, וזו כבר אינטרפטציה אישית שלנו – נראה כי בעולם העבודה העכשווי אותו ״הון מגופן״ נעשה יותר ויותר חשוב, כי הטשטוש בין תפקידים וקריירות גדל, ואיתו גם הצורך של עובדים להחזיק במגוון מיומנויות. במילים אחרות – מולטי טסקינג.
אז לסיכום, נראה שחוץ מלצבור כסף מוחשי, כדאי לך להשקיע גם בקשרים חברתיים עם האנשים הנכונים, לקרוא קצת עיתונים, לנשוך שפתיים ולסיים את התואר ו.. אפילו לשקול לקחת איזה קורס שיכול להעמיק ולהרחיב את הכישורים שלך. ואגב, הכתבות שלנו, כאן? ובכן – לגמרייי הון תרבותי! אז להמשיך לקרוא אותן, אה? אנחנו מבטיחים להעשיר אותך בעוד מלא ידע, גם בהמשך!